Nieuwe Druk
r
r
r
r
Schrijf u in voor de nieuwsbrief!
Bij aanmelding gaat u akkoord dat uw mailadres alleen wordt gebruikt voor de verzending van de nieuwsbrief en niet gedeeld wordt met derden.

particulier | boekhandel
r
r
h
h
h
r
r

Boeken


Klik hier voor het overzicht van alle boeken van Nieuwe Druk.

Klinkende alchemie
Maarten Brandt
ISBN: 978-94-92020-26-0 | 720 paginas
Genre: klassieke muziek
Prijs: € 49,50 | bestel dit boekErik Voermans over "Klinkende alchemie" in Het Parool (27 oktober): "Er zijn maar weinig mensen die zo veel van muziek weten en er zoveel bij voelen. Het goede aan "Klinkende alchemie" is dat die verzengende liefde van elke pagina vlamt. Bovendien is ze aanstekelijk."

Emanuel Overbeeke (Opusklassiek): "Kortom, u moet gewoon het boek lezen, een superieur en hartstochtelijk pleidooi voor de betekenis van de muziek die op onontkoombare wijze fundamentele vragen stelt en ons daarmee scherpt."

Thea Derks (voor Cultuurpersbureau en Opusklassiek) quote: "Voor één noot uit Mahlers Negende geef ik het volledige oeuvre van Sjostakovitsj cadeau"

6 oktober 2018 is : "Klinkende alchemie, verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" verschenen. Het boek is in een mooie hardcover uitgegeven en bevat een cd met opnamen van het Koninklijk Concertgebouworkest.
De officiële presentatie vond plaats in het Amsterdamse Concertgebouw op 6 oktober 2018 tijdens de NTR ZaterdagMatinee.

Jan Raes, directeur van het Concertgebouworkest neemt 1e exemplaar in ontvangst

Dinsdag 16 oktober presentatie bij boekhandel Jansen en de Feijter in Velp.Maarten zal dan onder meer geïnterviewd worden door de Nederlandse (Arnhemse) componist Andries van Rossem. (reserveren kan via deze site)

Dinsdag 23 oktober wordt Maarten Brandt geïnterviewd door Basti Baroncini in Luxor Arnhem, 19.30 (tickets: via Luxor)

Zondag 11 november wordt Maarten Brandt geïnterviewd door Niek Nelissen in Sociëteit de Kade in Arnhem (Huis van Puck, inloop vanaf 16.00). Introducés welkom. Aanmelden via info@nieuwedruk.nl

Zondag 18 november geeft Maarten Brandt een presentatie (met geluidsfragmenten) in boekhandel Gianotten Mutsaers in Tilburg. Hij zal geïnterviewd worden door Ad Suur.

Meer data waarop Maarten Brandt over zijn boek vertelt, volgen.

Het boek kost  €49,50 (inclusief verzendkosten)
Hier te bestellen.

Maarten Brandt (musicoloog) publiceeerde eerder bij Nieuwe Druk zijn heruitgave van "Wegen naar Boulez"  Hij is een veelgevraagd causeur op het gebied van klassieke muziek en artistiek adviseur van dirigenten als bijvoorbeeld Ed Spanjaard, Jac van Steen, Martin Sieghart, Antony Hermus en Otto Tausk. Daarnaast was hij vele jaren gastdocent aan de hoofdopleiding orkestdirectie van het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en muzikaal adviseur van het Limburgs Symfonie Orkest. Als auteur was hij verantwoordelijk voor programma-toelichtingen voor alle orkesten in den lande.

Over het boek:

Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt is een unieke en lijvige verzameling van 98 essays geschreven door een op en top gedreven musicoloog. Deze collectie beschouwingen werpt een duidelijk ander licht op klassieke muziek dan we gewend zijn.

Voor een belangrijk deel is het boek muzikale scheikunde. Het gaat niet alleen over composities, maar vooral de uitgekiende combinaties daarvan. Over wat stukken binnen een programma met elkaar doen en hoe dat een meerwaarde kan opleveren. Daarnaast is deze publicatie een vurig pleidooi voor een traditie die steeds meer onder druk staat en waarvan het voortbestaan door allerhande factoren wordt bedreigd: de uitvoeringspraktijk van de symfonische muziek in de ruimste zin van het begrip. De trefwoorden van Brandts beschouwingen zijn zowel overeenkomsten als contrasten. Met dien verstande dat de laatste belangrijker zijn dan de eerste. Ziehier een van de ongeschreven wetten van de kunst die programmeren heet. Het bijzondere van dit aan de nagedachtenis van Marius Flothuis (1914-2001) - oud artistiek leider van het Koninklijk Concertgebouworkest - opgedragen boek schuilt bovendien in het feit dat de hoofdstukken bewust in een dramaturgische ordening zijn ondergebracht. Hierdoor ontstaan voor de lezer vermoede en onvermoede verbanden, net zoals dit bij een geslaagd concertprogramma het geval is. Het geheel wordt in klank geïllustreerd met de bij deze uitgave gevoegde cd waarop een van Flothuis’ geniale programma’s is vastgelegd en dat nooit eerder op geluidsdrager is verschenen.


Quote uit Voorwoord door Kees Vlaardingerbroek:
Zelden zijn emotie en kennis perfect in evenwicht.
In het geval van Maarten Brandt komt alles samen: een onfeilbaar gevoel
voor kwaliteit, een enorme kennis van de historische omstandigheden
waaronder de betreffende muziek is ontstaan én het vermogen daarover uiterst
beeldend te spreken en te schrijven.

Selectie uit laatst verschenen uitgaven: