Nieuwe Druk
r
r
r
r
Schrijf u in voor de nieuwsbrief!

particulier | boekhandel
r
r
h
h
h
r
r

Boeken


Klik hier voor het overzicht van alle boeken van Nieuwe Druk.

Nijlpaard op Loosdrecht

ISBN:
| paginas
Genre:
Prijs: €


De verhalen in Nijlpaard op Loosdrecht hebben in de eerste plaats gemeen dat er een dunne grens is tussen realiteit en surrealiteit, tussen werkelijkheid en fictie.
In het titelverhaal Nijlpaard op Loosdrecht voert de verteller een gesprek met zijn vriend Murf:

'Een verhaal,' zei Murf,'dat gaat toch juist over iets dat niét echt is gebeurd?' 'Dat hoeft niet', antwoordde ik. 'Het kan verzonnen zijn maar ook echt gebeurd, dat weet je niet zeker. Het hangt ervan af hoe je het opschrijft. Als je het goed opschrijft, gaan je lezers erin geloven, en dan gaan ze denken dat het echt gebeurd is.'

Zo kan de lezer bijvoorbeeld kennismaken met de feestelijke open dag bij Claudia Uitvaartverzorging, met het bedrijfje van Liefdescoach Ana, met de sport Wielrenners schieten, de Stichting Konijnenbelangen, de overhulpvaardige familie El Morabet, of de vrouw die Enigma De Lado heet en denkt dat ze een personage is in een verhaal. 

Angst speelt een belangrijke rol in de verhalen, op zijn zachtst  in de vorm  van onbehaaglijkheid. In De Migrant en de Drone vraagt de man zijn vrouw: 'Kan het zijn dat je reactie op de migranten vooral wordt ingegeven door angst?'. 'Wat is er tegen angst?' luidt haar antwoord.
In veel verhalen is het de angst voor de dood die de overhand heeft (Thanasia1 en 2; Wat een geluk!, Claudia Uitvaartverzorging; Klaar met het leven; Voorspraak; Café Thanasis; Galgenmaal; Valse beweging; Afscheidsfotografie). Maar niet alleen Thanatos, ook Eros kan een angstwekkende indringer zijn (Het genot van Bineta; Meisjesbomen; Op een veilige afstand; Shira en Shirley, Tuimeling).

Hoe absurd of onbehaaglijk de situaties ook zijn, de verteltrant is steeds realistisch en vaak ook humoristisch van aard.