Nieuwe Druk
r
r
r
r
Schrijf u in voor de nieuwsbrief!
Bij aanmelding gaat u akkoord dat uw mailadres alleen wordt gebruikt voor de verzending van de nieuwsbrief en niet gedeeld wordt met derden.

particulier | boekhandel
r
r
h
h
h
r
r

Boeken


Klik hier voor het overzicht van alle boeken van Nieuwe Druk.

Het kootje komt van links
Herman Geertsen
ISBN: 978-94-91409-10-3 | 170 paginas
Genre: politiek, thriller
Prijs: € 17,95 | bestel dit boek


Meindert Fennema presenteert nieuwe Politieke Thriller van Herman Geertsen


Het kootje komt van links is begin september bij Nieuwe druk verschenen. Op de drukbezochte presentatie bij boekhandel de Rooie Rat in Utrecht gaf columnist (de Volkskrant) Meindert Fennema een indrukwekkende inleiding. M.Fennema schreef ook het voorwoord.
Meindert Fennema in De Volkskrant over het boek:
" Ik zou willen dat Diederik Samsom dit boek leest"synopis: een politiek-realistische roman over genoegdoening

Thriller tegen de achtergrond van het politieke klimaat in Nederland ten tijde van Rutte1

Onderzoeksjournalist Marc Kusters ziet met toenemend afgrijzen hoe Nederland afglijdt van opportunisme via populisme in de richting van neo-fascisme. Zo althans taxeert hij de actuele politieke situatie. Hij doet research voor een roman hierover, zijn eersteling.

Locatie Nijmegen

Op zijn zoektocht naar een locatie voor zijn boek treft hij een oude bekende uit de alternatieve Nijmeegse linkse scene, Albert Nelissen. Deze brengt Marc, een Einzelgänger, ertoe om voor de eerste maal in zijn leven op te biechten waarom hij destijds zo gesloten was voor zijn vrienden en geheel onverwacht verdween - een ervaring die zijn leven sterk heeft beïnvloed.
Een gewelddadig incident, logboeknotities en een logeerpartij geven een nieuwe, verwarrende kijk op elkaar. Na hun korte ontmoeting verdwijnt Marc opnieuw uit Alberts leven.
Een vooraanstaande, sociaal-democratische politica, Neeltje van den Oudenrijn, nodigt Marc uit om aan de leden van twee gemeenteraadsfacties workshops te geven over communicatietechnieken van populisten. Zij lucht bij hem haar hart over de politieke mores in het Nederland van de laatste jaren. De actuele verhoudingen en omgangsvormen in de Haagse politiek stemmen beiden somber. Ze vatten sympathie op voor elkaar.
Tijdens de workshops leert Marc Bianca kennen, fractieassistente. Via privé-contacten doet zij aan ‘concurrentie kijken’ bij de populistische partij Volk van de Vrijheid, VVDV. Mogelijk speelt zij dubbelspel.
Bianca doet bij Marc oude, tegenstrijdige gevoelens herleven voor vrouwen en over het toepassen van geweld. Bianca’s gewelddadige ervaringen in de entourage van de VVDV zijn voor hem reden om zijn plannen voor een roman – woorden - een dramatische wending te geven en tot daden over te gaan. Hij ziet zichzelf weliswaar als democraat in hart en nieren die elke vorm van geweld afwijst, maar als eenling ook bij uitstek in staat om in het actuele politieke proces in te grijpen. Dat vereist dan wel een ondemocratische, gewelddadige actie. De voorbereidingen voor zijn roman komen daarbij uitstekend van pas. 
Marc slaagt erin om door het ontvoeren van een vrouwelijk Tweede Kamerlid van de VVDV zowel een regeringswisseling tot stand te brengen als Bianca te wreken.


Op de achterflap:

Drie plagen bedreigen onze wereld: nationalisme, racisme en ideologisch fanatisme.
We hebben gelijk als we geweld onder alle omstandigheden afkeuren.
We hebben ook gelijk als we stellen dat tolerantie ophoudt te bestaan zodra we intolerantie tolereren.
Door twee keer gelijk te hebben, erkennen we ons ongelijk.

Deze roman is ontstaan uit mededogen met de staat waarin ons politiek systeem verkeert, in Nederland en in grote delen van Europa. De zogenaamde elite laat het afweten of verschuilt zich achter instituties die ook in zwaar weer verkeren. Dit boek geeft op een geromantiseerde manier weer hoe politieke denkbeelden zich mogelijk kunnen ontwikkelen tot rampzalige acties.

Hoofdpersoon Marc Kusters: ‘We verafschuwen en vrezen degenen die erin slagen straattaal salonfähig te maken. We beseffen dat het ondermijnen van onze moraal begint met de vergroving van de manier waarop wij ons uitdrukken, met alle respect. We weten dat vervuilde taal – en dus vervuild denken – makkelijk kan leiden tot vervuild gedrag, tot intolerantie en geweld.’Laatste uitgaven: