Nieuwe Druk
r
r
r
r
Schrijf u in voor de nieuwsbrief!
Bij aanmelding gaat u akkoord dat uw mailadres alleen wordt gebruikt voor de verzending van de nieuwsbrief en niet gedeeld wordt met derden.

particulier | boekhandel
r
r
h
h
h
r
r

Boeken


Klik hier voor het overzicht van alle boeken van Nieuwe Druk.

Klinkende alchemie
Maarten Brandt
ISBN: 978-94-92020-26-0 | 720 paginas
Genre: klassieke muziek
Prijs: € 49,50 | bestel dit boekErik Voermans over "Klinkende alchemie" in Het Parool (27 oktober): "Er zijn maar weinig mensen die zo veel van muziek weten en er zoveel bij voelen. Het goede aan "Klinkende alchemie" is dat die verzengende liefde van elke pagina vlamt. Bovendien is ze aanstekelijk."

Zojuist verschenen (april 2021) de enthousiaste uiteenzetting van Casa Koen: "Ik ben een redelijk gevorderde liefhebber en ik hoefde al niet enthousiast gemaakt te worden voor modernere muziek, maar dit boek heeft mij talloze tips opgeleverd voor nieuwe luisterervaringen en veel extra kennis opgeleverd. De bespreking zou te lang worden om dieper in te gaan op Cristina Deutekom die Varèse zingt, de start van de traditie van extra paukenslagen in Bruckner of de weelderige bewerking van De Matthäus-Passion door Robert Franz. Dan moet u het boek echt zelf lezen."

Emanuel Overbeeke (Opusklassiek): "Kortom, u moet gewoon het boek lezen, een superieur en hartstochtelijk pleidooi voor de betekenis van de muziek die op onontkoombare wijze fundamentele vragen stelt en ons daarmee scherpt."

Thea Derks (voor Cultuurpersbureau en Opusklassiek) quote: "Voor één noot uit Mahlers Negende geef ik het volledige oeuvre van Sjostakovitsj cadeau"

NBD/Biblion; Een van de belangrijkste Nederlandstalige boeken over muziek voor een breed publiek. (volledige recensie zie onderaan deze pagina)

Muziekblad Luister (febr 2019): " Klinkende alchemie is niet geschikt om in één ruk uit te lezen, maar wel een boek waarin je, proevend van het ene hoofdstuk na het andere, voortdurende nieuwe inzichten opdoet over muziek. Apodictisch,vaak welbewust aanvechtbaar, maar altijd een feest om te lezen."

6 oktober 2018 is : "Klinkende alchemie, verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" verschenen. Het boek is in een mooie hardcover uitgegeven en bevat een cd met opnamen van het Koninklijk Concertgebouworkest.
De officiële presentatie vond plaats in het Amsterdamse Concertgebouw op 6 oktober 2018 tijdens de NTR ZaterdagMatinee.

Jan Raes, directeur van het Concertgebouworkest neemt 1e exemplaar in ontvangstHet boek kost  €49,50 (inclusief verzendkosten)
Hier te bestellen.

Op veler verzoek is de inhoudsopgave en het register nu in te zien. Klik deze zin aan voor het PDF

Maarten Brandt (musicoloog) publiceeerde eerder bij Nieuwe Druk zijn heruitgave van "Wegen naar Boulez"  Hij is een veelgevraagd causeur op het gebied van klassieke muziek en artistiek adviseur van dirigenten als bijvoorbeeld Ed Spanjaard, Jac van Steen, Martin Sieghart, Antony Hermus en Otto Tausk. Daarnaast was hij vele jaren gastdocent aan de hoofdopleiding orkestdirectie van het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en muzikaal adviseur van het Limburgs Symfonie Orkest. Als auteur was hij verantwoordelijk voor programma-toelichtingen voor alle orkesten in den lande.

Over het boek:

Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt is een unieke en lijvige verzameling van 98 essays geschreven door een op en top gedreven musicoloog. Deze collectie beschouwingen werpt een duidelijk ander licht op klassieke muziek dan we gewend zijn.

Voor een belangrijk deel is het boek muzikale scheikunde. Het gaat niet alleen over composities, maar vooral de uitgekiende combinaties daarvan. Over wat stukken binnen een programma met elkaar doen en hoe dat een meerwaarde kan opleveren. Daarnaast is deze publicatie een vurig pleidooi voor een traditie die steeds meer onder druk staat en waarvan het voortbestaan door allerhande factoren wordt bedreigd: de uitvoeringspraktijk van de symfonische muziek in de ruimste zin van het begrip. De trefwoorden van Brandts beschouwingen zijn zowel overeenkomsten als contrasten. Met dien verstande dat de laatste belangrijker zijn dan de eerste. Ziehier een van de ongeschreven wetten van de kunst die programmeren heet. Het bijzondere van dit aan de nagedachtenis van Marius Flothuis (1914-2001) - oud artistiek leider van het Koninklijk Concertgebouworkest - opgedragen boek schuilt bovendien in het feit dat de hoofdstukken bewust in een dramaturgische ordening zijn ondergebracht. Hierdoor ontstaan voor de lezer vermoede en onvermoede verbanden, net zoals dit bij een geslaagd concertprogramma het geval is. Het geheel wordt in klank geïllustreerd met de bij deze uitgave gevoegde cd waarop een van Flothuis’ geniale programma’s is vastgelegd en dat nooit eerder op geluidsdrager is verschenen.


Quote uit Voorwoord door Kees Vlaardingerbroek:
Zelden zijn emotie en kennis perfect in evenwicht.
In het geval van Maarten Brandt komt alles samen: een onfeilbaar gevoel
voor kwaliteit, een enorme kennis van de historische omstandigheden
waaronder de betreffende muziek is ontstaan én het vermogen daarover uiterst
beeldend te spreken en te schrijven.

(integrale tekst ook te lezen op: https://elsvanswol.nl/tag/klinkende-alchemie/

Selectie uit laatst verschenen uitgaven: