Nieuwe Druk
r
r
r
r
Schrijf u in voor de nieuwsbrief!
Bij aanmelding gaat u akkoord dat uw mailadres alleen wordt gebruikt voor de verzending van de nieuwsbrief en niet gedeeld wordt met derden.

particulier | boekhandel
r
r
h
h
h
r
r

Boeken


Klik hier voor het overzicht van alle boeken van Nieuwe Druk.

Met Pa valt niet te feesten
Guus Dijkhuizen
ISBN: 978-94-91409-059 | 306 paginas
Genre: roman
Prijs: € 22,50 | bestel dit boek

Schrijver Guus Dijkhuizen, geboren op 11 januari 1937 te Amsterdam, geniet landelijk nog steeds enige bekendheid als bedenker van het roemruchte tijdschrift Gandalf. Regionaal is hij in Oost-Nederland bekend als oprichter van Kunsthuis 13 te Velp waarvan hij jarenlang directeur is geweest. Guus overleed 20 oktober 2013.

Lange tijd heeft Guus Dijkhuizen het verhaal met zich meegedragen dat in dit boek wordt verteld: kind van een foute vader, jaren van verwaarlozing en kindertehuizen, aangrijpende oorlogservaringen.
De schrijver vertelt het verhaal op een nuchtere en enigszins laconieke toon en niet gespeend van humor. De lezer is gewaarschuwd: eenmaal aan dit boek begonnen zal hij niet rusten voordat het is uitgelezen.

Het begin is niet het begin, dat komt later. Het verhaal over Frans, zijn broer Leo en zus Marja, zijn vader Leonard en de families Splinter en Huurhuis, begint bij Frans' terugkomst in Amsterdam. De vertelling gaat ook over Hitler, die net als Frans een moeilijke jeugd had. Waarvan akte.

'Goed geschreven, robuuste stijl en een indrukwekkend verhaal'
Thomas Verbogt

'... Een verhaal over een verschoppeling, een jongetje dat onder deprimerende omstandigheden opgroeit. Het knulletje ondervindt weinig liefde en genegenheid. Zijn leven speelt zich af in een tijd van oorlog en ellende. Dat de kleine Frans overeind blijft mag een wonder heten. Tal van ontroerende en adembenemende passages grijpen je als lezer bij de strot. Maar op een geheel eigen wijze weet Guus Dijkhuizen, o.a. met een verrassend relativerend taalgebruik soms bij de lezer ook een lach te ontlokken. Guus Dijkhuizen speelt het klaar met zijn verhaal een tijdsbeeld te schetsen dat de grondslag vormt voor een documentaire.'
Hans Sternsdorff*

* Kunstverzamelaar Hans Sternsdorff (geb. 1924 Amsterdam) was ondermeer journalist bij 'De Volkskrant' en 'Het Vrije Volk'

Guus Dijkhuizen publiceerde een maand voor zijn overlijden de verhalenbundel:"Narigheid in Ribfluweel."


De trailer van het boek:
Meer over het lot van NSB-kinderen in de Tweede Wereldoorlog, lees ook:
"Als je boven ligt, NSB-kinderen op de vlucht", door Willem Andrée.


Selectie uit laatst verschenen uitgaven:

, ,