Nieuwe Druk
r
r
r
r
Schrijf u in voor de nieuwsbrief!
Bij aanmelding gaat u akkoord dat uw mailadres alleen wordt gebruikt voor de verzending van de nieuwsbrief en niet gedeeld wordt met derden.

particulier | boekhandel
r
r
h
h
h
r
r

Boeken


Klik hier voor het overzicht van alle boeken van Nieuwe Druk.

Moluks Geheugen
Gerard Akse
ISBN: 978-94-92020-07-9 | 136 paginas
Genre: poëzie
Prijs: € 15,00 | bestel dit boekVerschenen April 2015.

Gerard Akse draagt regelmatig voor uit zijn bundel die tot stand is gekomen na gesprekken met vier generaties Molukkers in Nederland.

Foto's en impressies verschijnen ook op de nieuwe facebookpagina voor het boek.
Laatste optreden 26 juli op de Pasar in Vaassen.Recensie door Biblion (Nederlandse Bibliotheken): Zijn gedichten zijn herkenbaar en vaak ontroerend. Hij zegt in een van zijn gedichten dat de herinneringen in het hart verankerd zijn en geen geschreven letters nodig hebben. Herinneringen die de pijn verzachten. Akse is er in geslaagd de diepe gevoelens te verwoorden. Een gevoelige en toegankelijke bundel gedichten die iedereen die zich ontheemd voelt, zal aanspreken."

De bundel Moluks Geheugen is 25 april door de Molukse gemeenschap in Doesburg feestelijk ingewijd. Voor het artikel in De Gelderlander over de bundel, klik hier.Klik hier voor een inkijkexemplaar.

De gedichten in deze bundel gaan over de reis van de Molukkers in 1951 van hun verre land in het Oosten naar de havens van aankomst in Nederland. Het gaat over hun gekoesterde herinneringen, hun blijvend verlangen naar het land van herkomst en hun desoriëntatie. Maar ook over de taak die zij zichzelf stelden in het nieuwe land een bestaan op te bouwen. De gedichten zijn een getuigenis van de erfenis, die mensen met zich meedragen die zich staande moeten houden, nadat zij hun natuurlijke grenzen hebben verloren.

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

    lautan biru

    blauwe zee
    land van onze ouders
Gerard Akse (Meppel, 1940)  is dichter van de reizende mens. De reiziger die zijn eigen land verlaat en op reis gaat naar een nieuw bestaan elders.
Het is dus niet verwonderlijk dat de dichter graag inging op het verzoek uit de Molukse gemeenschap van Doesburg de gedichtenbundel ‘Moluks Geheugen’ te maken.
Hij was zeer onder de indruk van het vertrouwen dat hem werd geschonken in kwetsbare gesprekken met meer dan 20 Molukkers in Doesburg uit 4 verschillende generaties. Dat vertrouwen maakte het mogelijk dat weggedrukte emoties tevoorschijn kwamen en leidden tot gesprekken met een onverwachte openheid.

"herinneringen, in ons geheugen gegrift. ze zorgen voor een blijvende band met ons vaderland.
herinneringen die wij koesteren en zullen blijven koesteren.
herinneringen behouden voor het nageslacht, die de band met de Molukken levend houden.
deze gedichtenbundel kan ons daarbij helpen.
we zijn daarom heel blij met dit prachtige document."

- Izaäc Singadji, voorzitter Comité 50MiD.


In 2013 verscheen van Gerard Akse de bundel "Hoge Kamer" over mensen die Oost-Anatolië verlieten voor een nieuw bestaan in Nederland.


zelfs als ik hier sterf
zal geen grens mij beletten
terug te keren naar mijn geliefde land


Geïnteresseerden bekeken ook: